Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materialen

De meeste armaturen zijn geproduceerd van aluminium, roestvast staal (rvs)  of kunststof. Bij alle materiaalsoorten zijn er verschillen in kwaliteit. Niet alle verschillen zijn direct waarneembaar. Bijvoorbeeld het gebruik van welke kwaliteit aluminium, welke kwaliteit rvs, welke nabewerkingen hebben deze gehad, welk soort kunststof  etc. Te veel verschillen om als consument te kunnen weten maar met gezond verstand is er veel te herkennen.

Roestvast Staal (RVS)

Het materiaal RVS wordt veelal toegepast bij buitenverlichting om zijn fraaie uitstraling en roestwerende eigenschappen.  Echter spreken de kenners liever over roestvast staal. RVS kan namelijk wel roesten. Dit is afhankelijk van de kwaliteit RVS die men gebruikt!

De meest voorkomende kwaliteiten  RVS zijn RVS 304 en RVS 316(L). In de meeste gevallen is in Nederland RVS 304 toereikend. Aan de buitenkant is niet waarneembaar met welke kwaliteit we te maken hebben. Dit moet in de product specificatie vermeld worden.  Duidelijk  zal zijn dat de prijs de kwaliteit zal verantwoorden. De goedkopere  rvs produkten zijn vaak voorzien van een glanscoating om de lagere kwaliteit RVS nog wat extra bescherming te bieden.

Aluminium

De meeste verlichting armaturen worden gefabriceerd van aluminium. Aluminium is namelijk goed verwerkbaar, licht in gewicht en 100% recyclebaar. Gietaluminium is een legering. De kwaliteit van een buitenlamp is afhankelijk van :

  • de gebruikte legering;
  • de verduurzaming van het aluminium;
  • de toegepaste poedercoating.

Voor alle 3 deze kenmerken zijn verschillende kwaliteiten (prijsklassen) verkrijgbaar. Zowel de kwaliteit van het basismateriaal als de toegepaste verduurzaming is bij aanschaf van een buitenlamp niet waar te nemen. De kennis  van de verkoper en de vermelde garantie termijn van het armatuur geven meestal voldoende informatie.

Messing

Messing is een erg mooi materiaal welke een buitenlamp een chique uitstraling geeft. Daarbij is messing een duurzaam materiaal.  Messing wordt ook wel aangeduid met de naam geelkoper. Deze naam heeft te maken met de kleur van messing, dit is een gele kleur die een beetje lijkt op de kleur van goud. De kleur van messing kan veranderen in de buitenlucht. Een messing buitenlamp heeft  een mooie uitstraling en messing is een materiaal dat niet roest.

Gegalvaniseerd staal

Een gegalvaniseerde buitenlamp kenmerkt zich door zijn duurzaamheid en grijze zink “look”. Door het materiaal te galvaniseren kan de buitenlamp niet gaan roesten. Gegalvaniseerde producten komt men dagelijks tegen, dank aan een vangrail, hoogspanningsmasten etc. Echter is de term galvaniseren erg breed en zijn hierbij verschillende kwaliteiten waar te nemen. De kennis  van de verkoper en de vermelde garantie termijn van het armatuur geven meestal voldoende informatie om de kwaliteit de beoordelen.  De glanskleur van het materiaal wordt op termijn doffer, tenzij de buitenlamp voorzien is van een poedercoating.

Kunststof

Buitenverlichting armaturen hebben dikwijls lichtvenster gemaakt van het kunststof polycarbonaat. Polycarbonaat is kras- en slagbestendig en daarmee uitermate goed geschikt voor deze toepassing.

Poedercoating

Een veel gehoorde uitspraak is: de buitenlamp is gepoedercoat dus kan het niet roesten.  Weliswaar kan aluminium inderdaad niet roesten maar deze kan wel gaan oxideren. Dit uit zich door het ontstaan van kleine blaasjes op het armatuur. Dit kun je er dan ook makkelijk van af krassen. Dit kan gebeuren ondanks de poedercoating.

Dit willen we graag voorkomen! Daarom worden de armaturen behandeld volgens de richtlijnen van Qualicoat. www.qualicoat.net .  De aluminium armaturen worden verduurzaamd door een speciale chemische voorbehandeling. Deze voorbehandeling houdt in:

  • Schoonmaken armatuur
  • Aanbrengen van een eerste bescherming
  • Basis voor een sterke hechting met poedercoating.

Vervolgens worden de armaturen direct voorzien van een poedercoating. Ook hier zijn verschillende kwaliteiten in te vinden. Onze armaturen zijn voorzien van een speciale UV- en buitenbestendig  poedercoating.

Ondanks alle speciale voorzorgsmaatregelen ontkomen we niet aan uitzonderingen.  Langs de kust streek hebben we te maken met de zoute zeelucht welke de armaturen eerder aantast dan in de rest van het land. Aan de directe kust worden de armaturen extra belast door de meegewaaide fijne (strand-)zand.  Armaturen gefabriceerd van gegalvaniseerd staal of kunststof zijn beter geschikt voor deze situatie. Vraag ons gerust om advies welke armaturen het beste voor u geschikt zijn.

Onderhoud

Alle produkten hebben onderhoud nodig, zo ook uw buitenlamp. Wij adviseren om 2x per jaar de armaturen te reinigen. Gebruik hiervoor een niet agressief reinigingsmiddel. Aan de directe kuststreek en Waddeneilanden adviseren we minimaal 1x per kwartaal de buitenlampen te reinigen. Goed onderhoud verlengt het plezier en levensduur van uw buitenlampen.