Inloggen

Wachtwoord vergeten?

LED

De ontwikkelingen rondom de led lichtbron gaan razendsnel. Inmiddels zijn er ledlampen verkrijgbaar in verschillende kwaliteit, levensduur, kleurweergave en prijsklasse. Gelukkig komen er ook steeds meer ledlampen met verschillen lampfittingen. Dat zijn positieve ontwikkelingen!

Levensduur:
de ledlamp is verkrijgbaar in levensduur variërend van 8.000 tot wel 50.000 branduren. Let hierop als u de lamp aanschaft wat de opgave van fabriek is. Een led lichtbron wordt wel degelijk warm. Een juiste warmteafvoer van de lamp is erg belangrijk. Dit beïnvloed de levensduur van de lichtbron.

Kwaliteit
De kwaliteit en prijs van een ledlamp is afhankelijk van meerdere factoren. Gewenste levensduur, lichtopbrengst, kleurweergaves en warmtehuishouding zijn factoren welke voor zowel de kwaliteit als prijs bepalend zijn.

Kleurweergave
Het “blauwe” licht is inmiddels verdwenen en de kleurweergave is nagenoeg gelijk aan de gloeilamp. De kleur van het licht wordt aangegeven met de term “graden Kelvin”, aangeduid met de letter K. Voor gebruik in huis ervaren we een kleurweergave van 2400-2700K als zijnde een prettig licht. Dit is wat we ook gewend zijn van de gloei-, spaar- en halogeenlichtbron. De led lichtbron is inmiddels ruim verkrijgbaar in deze kleurweergave. Rondom het huis en in de tuin is de kleurweergave 3000K (ook wel warmwit genoemd) het meest toegepast. Dit geeft een erg mooie weergave op gevel en beplanting.

Lichtopbrengst
Bij led lichtbronnen kijkt men naar de lichtopbrengst en niet zo zeer naar wattages. De lichtopbrengst wordt aangegeven in Lumen (Lm) per watt. Dit maakt het vergelijken tussen verschillende lichtbronnen heel eenvoudig. Houd rekening bij spotarmaturen (grondspot-aanlichtspots) dat hier de gebruikte lenzen (lichtspreiding) van belang zijn. Er zijn mogelijkheden om een smalle lichtbundel te creëren of juist een heel brede lichtbundel. Uiteraard afhankelijk van de gewenste toepassing.

Vormgeving
De meeste led lichtbronnen hebben een opaal kapje om de minder fraaie ledunit te verbergen. Inmiddels is er een fraai alternatief ontwikkeld, de filament led lichtbron. De filamenten zijn de “gloeidraadjes” welke verticaal in de lamp gemonteerd zijn. Voordeel van de filament led is dat deze het licht fraai rond verspreidt en een hoge lichtopbrengst heeft.