Inloggen

Wachtwoord vergeten?

5 tuinverlichting tips!

Tuinverlichting kan zeer bepalend zijn voor uw tuin. Het kan een stijlelement zijn maar ook een storend element zijn in zijn omgeving. Door logisch en goed na te denken kunnen we met verlichting het doel bereiken wat voor u belangrijk is. Uiteraard willen wij u hierbij graag helpen. Bekijk ook onze inspiratie pagina voor uitleg over stroom en materialen.

Maak een lichtplan.
Het is goed om te bekijken wat de functie van uw buitenverlichting moet zijn.

Functioneel licht
Oriëntatie licht
Sfeerlicht.
Functioneel licht
Het goed verlichten van toegangsdeuren, poorten en omgeving zodat voor gewenste bezoekers de toegang duidelijk is. Voor de ongewenste bezoekers is er vaak te veel licht waardoor ze liever naar een donkere “werkplek” vertrekken. Dit soort verlichting kan goed gecombineerd worden met een schemer- en tijdschakelaar. Het is raadzaam om deze armaturen uit te voeren met energiezuinige lichtbronnen. Functioneel licht wil niet zeggen dat huis en tuin “vol” verlicht moet zijn. Het kan ook goed gecombineerd worden met oriëntatie licht.

Oriëntatie licht
Het gebruik van oriëntatie licht is met name van toepassing langs voetpaden, traptreden en andere obstakels. Langs paden zijn lagere staande armaturen geschikt, al dan niet met een lichtbron welke het licht naar onderen verspreidt. Bij traptreden, muurtjes e.d. is het fraai om deze in de muur te verwerken. Voordeel is dat de lamp geen uitstekend obstakel is waar men tegen aan zou kunnen lopen. Is het niet meer mogelijk om een armatuur in te bouwen dan zijn er diverse mogelijkheden met compacte wandarmaturen.

Sfeer verlichting
Sfeerverlichting is eenvoudig toe te passen. Door gebruik te maken van lage wattages lichtbronnen creëren we al snel een gezellige sfeer in de tuin. Eventueel combineren met subtiel een boompje met een spotje te verlichten. Plaats een armatuur bij een mooie plantengroep, achter in de tuin om diepte te creëren. Niet te veel is in dit geval vaak mooier. Less is more.

Kies een stijl verlichting
Er moet een keuze gemaakt worden voor een bepaalde stijl verlichting, modern, traditioneel of oud Hollands. De stijl van verlichting is vaak afhankelijk van de stijl van het huis en/of tuin. En natuurlijk dient de stijl ook uw smaak te zijn.

Vaak horen we dat een armatuur led moet zijn. Laat de keuze niet afhangen van de lichtbron. Een stijl verlichting moet leidend zijn in uw keuze. Het armatuur van uw keuze kan bijna altijd met led lichtbron uitgevoerd worden.

Voorkom een chaos
Door teveel verschillende soorten armaturen toe te passen krijg je snel een rommelig beeld. Dit is eenvoudig te voorkomen door 1 stijl/serie toe te passen in de tuin. Iedere stijl kan altijd gecombineerd worden met grondspots of aanlichtspots.

Juist gebruik van spots
Zoals de naam het al aangeeft, met een prikspot verlicht je een mooi element in de tuin. Een fraai kunstwerk of een boom krijgt extra allure door het ’s-avonds fraai te verlichten. Kies een aantal fraaie elementen in uw tuin welke voor u belangrijk zijn om extra te verlichten met een spotje. Gebruik spotjes niet als basis verlichting in uw tuin.

Grondspots
Grondspots worden vaak gebruikt om de gevel van een huis, toegangspoorten en bomen te verlichten. Daarvoor zijn grondspots een juiste keuze. En de keuze is groot: verschillende lichtbronnen, smalle-brede lichtbundels kortom er is altijd een grondspot voor uw toepassing te vinden. Een grondspot dient wel een object te verlichten, het is zonde om een grondspot te plaatsen en de hemel te verlichten… Wilt u een grondspot gebruiken voor oriëntatie verlichting in het straatwerk? Gebruik dan een lage wattage lichtbron. Zorg bij iedere grondspot altijd voor voldoende drainage onder de grondspot zodat het water vlot verdwijnt.

Denk aan gebruik van een grondspot in de bestrating aan het volgende:

Is de spot met een auto over rijdbaar?
Heeft de spot een RVS 316 ring? Met het alledaags gebruik, lopen, fietsen etc beschadigd altijd de ring. Een RVS316 ring is bestand tegen deze beschadigingen, een aluminium ring zal logischerwijs oxidatie gaan vertonen omdat we de laklaag beschadigen.