Inloggen

Wachtwoord vergeten?

230v of 12v Laagspanning

Bij de aanleg van een nieuwe tuin is 230v het meest voor de hand liggend. De tuin “ligt open” en het is eenvoudig om de grondkabel in de tuin te verwerken.  Het is nu ook gemakkelijk om een extra stopcontacten aan te brengen of een tuinhuisje te voorzien van stroom. Een extra stroompunt in de tuin is altijd handig voor gebruik van een grasmaaier, bladblazer etc etc. Of voor het aansluiten van de transformator voor een 12volt verlichting-systeem .

Met de keuze voor 230v heeft u altijd een goede basis heeft voor uitbreidingen in de toekomst. Ook de keuze in armaturen is erg groot.

Bij een bestaande tuin waar het niet zo eenvoudig is om een 230v grondkabel te verwerken (deze dient 50cm. onder maaiveld te liggen) kan 12v een ideale oplossing zijn. Vanaf de trafo mag deze dunne bekabeling net onder grond verwerkt worden.  Alleen wel op letten met tuinonderhoud dat u niet door deze kabel steekt. Alle armaturen uit ons assortiment welke uitgevoerd zijn met een E27 (grote) fitting of GU-10 (spots) fitting kunnen aangesloten worden op ons It’sEasy 12v systeem.(serie Mikka).

Veiligheid

Beide systemen zijn veilig. 230V schrikt mensen eerder af maar mits goed aangelegd is het net zo veilig als de stroomvoorziening in huis.

Energiezuinig

Beide systemen zijn net zo zuinig! Veel mensen denken dat 12volt energiezuiniger is, echter dat is niet waar! Uiteindelijk bepaalt de toegepaste  lichtbron het vermogen oftewel het energieverbruik.

Kosten

De armaturen buiten beschouwing gelaten is het goed om te kijken naar de materialen welke benodigd zijn om de verlichting aan te sluiten. De grondkabel is de laatste jaren zeer sterk in prijs gedaald en is niet meer kostenverhogend ten opzichte van 12v bekabeling. In sommige situaties kan het voorkomen dat er een ondergronds verbinding gemaakt moet worden met een kabeldoos. Dit is afhankelijk van de gekozen buitenlamp en/of situatie in de tuin. Bij een 12v systeem dient er rekening gehouden te worden met de aanschaf van een transformator.

Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Het is voor uw situatie te bepalen welke systeem uw voorkeur heeft.  De Lampenfirma levert beide systemen en kan u van onafhankelijk advies voorzien!